Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 10. 11. 2022, so imeli učenci 9. a razreda na OŠ Boštanj za življenje izredno pomembno razredno uro, s katero smo ponovili poznavanje nudenja prve pomoči in s tem povečali možnost, da morda komu, če bo to potrebno, rešimo življenje.

Naša učiteljica ga. Polonca Šintler Cigler je aktivna prostovoljka RK Sevnica, ki z rednim obnavljanjem svojega znanja, udeleževanjem na tekmovanjih in mentorstvom mnogim učencem, z žarom prenaša znanje prve pomoči na mlajše generacije.

V prvem delu nam je skozi predavanje predstavila, kako pristopiti k poškodovancu, obvestiti o nesreči, ukrepati ob krvavitvi, zastrupitvi ali opeklinah. Učenci so z zanimanjem poslušali, da opeklino hladimo pod mrzlo vodo (3 x 15 minut) in nikoli ne odstranjujemo oblačil. Življenjsko pomemben nasvet je bil tudi ta, da čistila, zdravila, škropiva hranimo pod ključem. Učenci so se tudi naučili, da triaža pomeni vrstni red obravnave poškodovanca (najprej tisti, ki ne diha,  nato tisti, ki krvavi in nazadnje zadušitve).

V drugem delu smo s pomočjo lutk in defibrilatorja praktično ponovili oživljanje. Gospa učiteljica Polonca je poudarila, naj nas ne bo strah uporabljati defibrilator, saj nas ves čas vodi, le upoštevati moramo navodila.

Nekaj učenk 9. a razreda obiskuje krožek prve pomoči, zato so se opogumile in prikazale, kako se oživlja odraslega človeka  (30 X pritisk in 2 vpiha), ponovili smo tudi položaj nezavestnega.

Ge. učiteljici Polonci Šintler Cigler se zahvaljujemo za obnovitev znanja iz pomoči. Le z obnavljanjem znanja lahko na kraju dogodka izvedemo nekatere pomembne ukrepe še pred prihodom nujne medicinske pomoči in sočloveku s tem morda rešimo življenje.

Zapisala Silva Žveglič, razredničarka 9. a

Dostopnost