Skoči na glavno vsebino

Rumeni žafrani

Letos je naša šola v okviru projekta Krokus sodelovala pri ozaveščanju pomena holokavsta. V spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, smo posadili čebulice rumenih krokusov (žafrana). Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času vladavine nacistov. Žafrani cvetijo proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar).

Z učenci smo občudovali cvetoče rože in se spomnili na otroke, ki so umrli v holokavstu. Ob tem so se učenci 7. razreda preizkusili tudi v ročnih spretnostih in iz poljubnih materialov izdelali Davidove zvezde. Pomen projekta smo poglobili še z ogledom predstavitve judovstva kot enega izmed večjih svetovnih verstev. Ker živimo v medkulturni in večkulturni družbi, je prav, da spodbujamo spoznavanje različnim kultur in krepimo versko strpnost. Zato je učenka 7. razreda, Ajda Lisec, naredila zelo izčrpno predstavitev, v kateri je svojim sošolcem posredovala veliko informacij o judovstvu, kot npr. verske simbole, obrede, praznike ipd.

V sodelovanju s Sinagogo Maribor poteka na naši šoli gostovanje razstave »Zvezde brez nebes«, z osrednjo tematiko otroci v času holokavsta. Razstava je sestavljena iz 27 panojev, na katerih so  predstavljene individualne zgodbe otrok. Pri pouku zgodovine so si učenci ogledali razstavo, po skupinah prebrali vsebino panojev in na različne ter zanimive načine predstavili prebrano.

Otroci so z velikim veseljem sodelovali v projektu, saj jim je bilo všeč spoznavanje novih kultur in pogledov na svet, v katerem živimo.

Pripravila:

Mateja Jazbec

Dostopnost