Skoči na glavno vsebino

V letošnjem letu smo ob mednarodnem dnevu knjig za otroke* popraznovali visoki jubilej legendarnega medvedka Piki Jakoba, in sicer smo se ob prebiranju njegovih dogodivščin družili z učenci od 1. do 4. razreda.

 

Življenjska pot tega plišastega medvedka, ki mu je že kot majhnemu bila usojena velika selitev in mednarodna prepoznavnost, se je začela nekega dne nekje v Franciji. Medvedja mamica šivilja je zanj izbrala še posebej lep kroj, ki ga je zašila z rjavim in belim plišem ter napolnila z vato. Čez dober mesec se je medvedek poslovil od medvedje mamice in se preselil v izložbo neke trgovine. A ker vse na-ključ-je in tudi to ni bilo zgolj naključje, se je ravno takrat v mestu Eifflovega stolpa in pred ravno to izložbo mudil sam avtor kasneje nastale knjige o tem priljubljenem, če ne že kar legendarnem knjižnem junaku. Na pomežik ali dva se je Kajetan Kovič odločil, da medvedka odpelje domov k sinu, kasneje samooklicanemu učitelju medvedje šole. In tu, v podalpski deželici, se začne prava dogodivščina Piki Jakoba.

 

Moj prijatelj Piki Jakob, knjiga dvajsetih zgodbic o medvedku Pikiju, njegovem učitelju in medvedji družini, je prvič izšla leta 1972 in bila pri nas do danes natisnjena že v 21. natisih. Prevedena je v nemščino, češčino, albanščino, grščino, hrvaščino. Po knjigi je bila posneta tudi televizijska oddaja za otroke.

 

Dragi abrahamovec, zahvaljujemo se ti za francosko solato, pa partijo šaha, potovanje do severa tam zgoraj ter juga tam spodaj in ostale zgodbice, s katerimi boš, si skoraj upamo trditi, razveseljeval še mnoge generacije za nami.

 

 

*Letošnja poslanica prihaja iz Kanade, napisal jo je Richard Van Camp, v slovenščino prevedla Katja Zakrajšek.

 

Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku

 

Branje je svoboda. Branje je dih.

Branje ti odpre nov pogled na naš svet in te povabi v svetove, od koder sploh nočeš oditi.

Branje tvojemu duhu ponudi priložnost za sanje.

Pravijo, da so knjige prijateljice za vse življenje; strinjam se s tem.

Ti kot popolno vesolje rasteš le z branjem.

Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku, zato poišči knjige, ki nagovarjajo tvojega duha, srce, um.

Zgodbe so lek. Zdravijo. Tolažijo. Navdihujejo. Učijo.

Blaženi, ki pripovedujejo in ki berejo in ki poslušajo. Blažene knjige. Lek so za boljši, svetlejši svet.

Mahsi cho. Najlepša hvala.

Dostopnost