Skoči na glavno vsebino

Tako je o svojem pisanju dejala Ela Peroci, ki je otrokom skozi svoje pravljice sporočala, da se čarovnija ne dogaja samo princem in princesam ter kraljevičem in kraljičnam temveč vsem dečkom in deklicam, če si to le dovolijo.

  1. februarja obeležujemo 100-letnico rojstva priljubljene mladinske pisateljice, avtorice nepozabnih klasikov kot sta Moj dežnik je lahko balon, ki je avtoričin prvenec iz leta 1955 ter Muca copatarica, ki letos praznuje že 65 let. Pravljico Amalija in Amalija je Ela Peroci izdala leta 1998, to pa je bilo tudi njeno zadnje izdano delo.

Za delo Moj dežnik je lahko balon je leta 1955 prejela Levstikovo nagrado in že takoj naslednje leto še za pravljice Tisočkrat lepa. Kar trikrat je bila uvrščena na častno listo kandidatov za največje priznanje – Andersenovo nagrado. Dvakrat je bila prejemnica diplome Mednarodne zveze za mladinsko književnost, leta 1971 pa je prejela nagrado Prešernovega sklada za knjigo Na oni strani srebrne črte.

Svoj pečat pa je pustila tudi izven meja Slovenije, saj so njene pravljice prevedene kar v 18 jezikov. Med drugim lahko v prebiranju njenih zgodbic uživajo otroci s Češke, Poljske in Slovaške, iz Italije, Nemčije, Francije, Anglije idr.

Ela Peroci, tudi malce večji otroci se s tabo še vedno radi »pogovarjamo« in se sprašujemo, ali nemara potuješ z Nino na veliki beli goski v čudežni majhni deželi …

Dostopnost