Skoči na glavno vsebino

Pisalo se je leto 1952, ko je pod taktirko ustanovitelja zbirke in njenega prvega urednika, Ivana Minattija, luč sveta ugledal prvi zvezek Knjižnice Sinjega galeba.

 

Sinji galeb je knjižna zbirka, namenjena mladim bralcem od 10. leta naprej. Še dandanes je prepoznavna po logotipu – galebu, ki razpira svoja krila pred soncem, kot tudi imenu, ki ga je dobila po knjigi Bratovščina Sinjega galeba pisatelja Toneta Seliškarja. Vendar pa prva izdana številka ne nosi tega naslova in tudi ni delo katerega drugega slovenskega avtorja. Čast prvo izdane knjige v tej zbirki kakovostne mladinske literature bo na veke vekomaj pripadala delu Mladost v džungli indijskega avtorja Dhana Gopala Mukerdjija. Številko dve lahko z dvignjeno glavo nosi Seliškarjeva Bratovščina, ki je bila v vseh teh letih natisnjena v več kot 160.000 izvodih.

 

Do danes je v zbirki izšlo že 350 knjig. Tako sta npr. leta 1991, v letu osamosvojitve Slovenije, izšla romana Čarobni napoj ter Resnične izpovedi Jadrana Alberta Krta, Margarete Hilde Roberts in Susan Lilian Townsend. In kdo ne pozna pravljičnega romana Momo ali Čudna zgodba o tatovih, ki so kradli čas in o otroku, ki ga je ljudem vrnil? Pa Malega princa, genijev v kratkih in tudi dolgih hlačah? Navihane pustolovke Pike Nogavičke, treh Marsovčkov, ki so na Zemlji obiskali Drejčka, Ronje ter še in še književnih junakov?

 

Sinji galeb, vse najboljše ob častitljivi 70. obletnici in še na mnoge knjižne naslove, ki jih boš skrbno in preudarno sprejel v svojo bogato družino nepozabnih dogodivščin!

Dostopnost