Skoči na glavno vsebino
Na steni glavnega spodnjega hodnika (v bližini stopnišča) si lahko do 14. junija ogledate razstavo FRIDERIK II. IN VERONIKA. Spoznajte slovenskega Romea in Julijo – najlepšo slovensko ljubezensko zgodbo.
Avtor razstave je predsednik Kulturno zgodovinskega društva Žovnek Braslovče, Franc Kralj, rojen v bližnji Raki na Dolenjskem.
Grof Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška sta pred okoli šeststo leti svoj čas zaznamovala z ljubeznijo, nedovoljeno poroko in umorom. Zgodba o Frideriku in Veroniki je ostala živa vse do današnjih dni. Avtor razstave je napisal je tudi knjigo z istoimenskim naslovom in se v njej trudil čim bolj objektivno prikazati življenje Veronike Deseniške in predvsem tisti del življenja grofa Friderika II. Celjskega, ki je bil kakorkoli povezan z njegovo veliko ljubeznijo Veroniko Deseniško. Veronikina kruta smrt ni pomenila samo konca njenega življenja, temveč  je bila tudi začetek konca žovneško-celjske plemiške družine.

Na razstavi so posebej predstavljeni kraji, ki so neposredno povezani z zgodbo o Frideriku in Veroniki in se tudi lokacijsko nahajajo nedaleč od nas.

Dostopnost