Skoči na glavno vsebino

Na svet je prišla nekaj malega prej, preden se je 1. svetovna vojna pojavila pred vrati. Po poklicu učiteljica, se je ob začetku 2. svetovne vojne pridružila odporniškemu gibanju. Pri sodelovanju na demonstracijah v Ljubljani, kamor se je preselila iz Maribora, so jo zajeli Italijani. Na lastni koži je zato okusila grenkobo tako italijanskega kot nemškega taborišča. Po končani vojni je še nekaj časa poučevala, materinstvo pa jo je, kot je sama dejala, ustvarjalno odprlo. Začela je pisati pravljice in zgodbe in nastala je njena prva knjiga za otroke Bratec in sestrica.

Leta 1983 so izšli njeni znani Snežaki v vrtcu. Po nekajkratnih ponatisih in natisih so ti nazadnje izšli 40 let po prvi izdaji – leta 2023 za jubilejnih 70 let zbirke Čebelica. Številne izdaje je doživela tudi mladinska povest Ko zorijo jagode. Njena zadnja izdaja je izšla letos, ob 110-letnici pisateljičinega rojstva, v knjižni zbirki Zvezdna Beletrina. Morda se spomnite tudi Anče Pomaranče, Modre kapice in začaranega volka, Uhača in njegove druščine, Gregca Kobilice, Žrebička brez potnega lista, pa Vohljačev in prepovedanih skrivnosti, Ko Nina spi idr.

Draga Branka Jurca, ob neki priložnosti si dejala, da še posebno rada pišeš za mlade bralce. Takrat si židane volje, pa naj sije sonce, naj pada dež ali naj se vlečejo sive mrzlikaste megle. Mi ti pa sporočamo, da kljub temu da te že 25 let ni več med nami, še vedno radi prebiramo o tvojih navihanih, iznajdljivih, prisrčnih in veselih, nikoli cmeravih junakih, pa naj sije sonce, pada dež ali naj se vlečejo sive mrzlikaste megle … #osBos
.
Branka Jurca – pisateljica z dvema rojstnima dnevoma, šoldka knjižnica

Dostopnost