Skoči na glavno vsebino

V torek, 29. 11. 2022, smo se učenci osmega ter obeh devetih razredov skupaj z učiteljicami odpravili »po Prešernovih stopinjah«. Na poti sta nas spremljala vodiča, ki sta nam podrobno predstavila Franceta Prešerna in nas popeljala do stavb, kjer je naš največji slovenski pesnik živel in ustvarjal.

Najprej nas je pot vodila do Ljubljane, kjer smo si ogledali Prešernov trg in najpomembnejše točke, povezane z njegovim življenjem. Izvedeli smo, kje se je izobraževal, kje je spoznal mater svojih otrok in ostale ženske, ki so zaznamovale njegovo življenje, kje je delal in preživljal svoj prosti čas.

Nato smo se odpeljali do Kranja, kjer je Prešeren preživel zadnji dve leti svojega življenja in imel svojo pisarno. Danes je na tem mestu muzej, kjer je ohranjeno tudi originalno pohištvo tistega časa. Sprehodili smo se tudi do njegovega spomenika v središču mesta ter do Prešernovega gaja, kjer sta pokopana pesnik in njegova hči Ernestina. Učenci so tu predstavili svoje pesmi, ki so jih ustvarili na poti do Kranja. Sledilo je nekaj prostega časa za druženje.

Na koncu smo se odpravili še v Vrbo, kjer smo si ogledali pesnikovo rojstno hišo, v kateri je še ohranjeno pohištvo iz časa njegovega življenja, se sprehodili do lipe, ki raste sredi vasi, ter si ogledali njegov spomenik. Videli smo tudi cerkev sv. Marka, ki jo je Prešeren omenjal v svojih delih.

Kulturni dan je bil res izjemen, pridobili smo veliko novega znanja in tako še bolje spoznali našega največjega slovenskega pesnika.

 

Dostopnost