Skoči na glavno vsebino

Pravijo, da je sedanjost vez med preteklostjo in prihodnostjo. Prav je, da gojimo spoštovanje do preteklosti, saj bomo lažje razumeli sedanjost in živeli v prihodnosti. Za razvoj naroda in njegove identitete pa ni pomemben le čas, ampak tudi prostor.

»Dom je tam, kjer je srce, in tisti, ki se v svojem domu počuti toplo in sprejeto, je lahko za to res hvaležen.« (Lara Lisec)

Leto 2021 je bilo za Slovenijo in tudi za naš kraj pomembno, saj smo obeležili 30-letnico rojstva naše države in 150-letnico smrti pesnika Antona Umeka – Okiškega.

Da bi združili oboje, smo na OŠ Boštanj dali pobudo za literarno-likovni natečaj Po Poteh Antona Umeka – Okiškega, ki je bil namenjen učencem šole in vsem krajanom Boštanja.

V natečaj so se vključili vsi učenci OŠ Boštanj. S svojimi literarnimi in likovnimi deli so pokazali zelo dobro razumevanje domovinske tematike. Kakor je Okiški že pred 150. leti izrazil skrb za slovenski jezik in prihodnost slovenskega naroda, tako so tudi učenci v teh negotovih časih pokazali veliko mero ljubezni do domovine in tudi upanje na boljše čase.

Ob tej priložnosti je nastal zbornik, v katerem so po oceni strokovnih komisij zbrana najboljša  literarna in likovna dela. Učenci, ki so prejeli posebno priznanje, so bili vabljeni na slavnostno sejo v petek, 11. 2. 2022, v TVD Partizan Boštanj, kjer so ob kulturno-glasbenem večeru spoznali, da je bil Okiški človek posebnega formata – če bi dlje živel, bi gotovo dosegel večjo slavo.

Zapisali mentorici literarnega natečaja, Ana Peruci in Silva Žveglič

Dostopnost