Skoči na glavno vsebino

Učenci 9. razreda so srečno prispeli in se že nastanili v CŠOD – Rakov Škocjan.

1. in 2. dan

Teden šole v naravi smo začeli v sončnem popoldnevu in prijetnem gozdnem okolju doma Rak. Raziskovanje bližnje okolice in kraških naravnih znamenitosti nas je spodbudilo k ustvarjanju in raziskovanju.

Drugi dan smo obiskali Zelške jame. Zaradi sušnega obdobja smo imeli možnost vstopa v prav vse kotičke jam. Ob tem smo se srečali s čudovitimi umetninami narave in prisluhnili zanimivim pripovedkam. Ugotovili smo, da je narava naša najboljša učiteljica.

V drugem delu dneva smo se preizkusili v lokostrelstvu. Ena bolj razburljivih dejavnosti pa je bila priprava vabe za medveda in postavitev kamere.

3. in 4. dan

Sreda je bila pohodniško obarvana. Dopoldan smo po daljšem pohodu in prebijanju skozi ozke rove iz časa med obema vojnama prišli do Unške koliševke, 125 metrov globoke udorne jame, ki je nastala s podrtjem stropa v veliki podzemni dvorani reke Rak in je specifična zaradi temperaturne inverzije.

Popoldan smo prehodili osušeno strugo reke Rak in na ta način imeli možnost ogleda velikega in malega naravnega mostu iz spodnje strani ter vstopa v Tkalca jamo. Spoznavanje edinstvenih kraških pojavov smo si popestrili z socializacijskimi igrami.

Četrtek smo začeli z jutranjim sprehodom do naravne plezalne stene, kjer smo kasneje izkazali svoje plezalne sposobnosti. Plezanje smo zaključili s krajšim spustom po jeklenici.

Sledilo je preživetje v naravi s pripravo bivakov in tabornega ognja, izvedeli pa smo še marsikaj koristnega, ko oziroma če bomo le to potrebovali.

Celo popoldne smo bili v pričakovanju večera, ko smo se posladkali z buhteljni, ki smo jih pripravili sami z učiteljico Miro. Pred tem smo na ognjišču v gozdu pekli hrenovke, se igrali simpatične igrice in prepevali ob spremljavi kitare in ukulel. Večerno druženje smo zaključili s šamanskim plesom.

Prijeten in poučen teden na Notranjskem bomo jutri zaključili z orientacijo in ogledom posnetka kamere in samo upamo, da je ta ujela kakšno zanimivo živalsko dogajanje v gozdu v bližini doma Rak.

 

Dostopnost