Skoči na glavno vsebino

Ko je pouk lahko drugačen (ali priprave na Cankarjevo tekmovanje ob prisluškovanju narave)

Jaz, ti, mi, vsi … le pogumno, le za mano … je tema letošnjega Cankarjevega tekmovanja, ki odpira mnogo možnosti za razvijanje kritičnega branja, razmišljanja in pisanja.

Poleg razumevanja in vrednotenja književnega besedila je poudarek na učenčevem osebnem doživljanju zgodbe, cilj katerega pa je, da ga poveže s časom, v katerem živi. Slednje lahko bralec doseže, če ima tudi sam podobno izkušnjo.

Doživeti svojo osebno izkušnjo v naravi, jo primerjati z izkušnjo glavnega junaka – to je bilo naše vodilo 30. in 31. 10. 2019. »Projekt« smo z učenkami 8. razreda poimenovale »Preživetje v naravi«, podobno ime (Preživetje) nosi naslov mladinski pustolovski roman Igorja Karlovška, ki so ga tekmovalke natančno prebrale.

Podobno kot se je glavni junak Simon poskušal dokazati očetu, sošolcem in na nek način tudi sebi, sem med krošnjami dreves z učenkami ugotovila, da se tudi mi v življenju velikokrat dokazujemo, da počnemo (tako kot pravi pesem Anje Štefan … vse poganja le korist …) določene stvari samo zaradi koristi.

Nadalje smo razglabljale o podobi očeta in mame v odnosu do sina, o starševskih pričakovanjih do otrok, o strahu in pogumu, o stereotipih in vrednotah sodobnega sveta, o donosu do narave – in še o čem.

Ob kurjenju ognja, sekanju drv, sprehodu in skrivanju po gozdu, pitju čaja, pogovoru o marsičem … smo »preživetje« zaključile z besedami, ki jih lahko najdemo v tekmovalnem romanu: »Z vsakim novim dnem (pa naj bo še tako nepomemben), s korakom, s svojo odločitvijo izgrajujemo sami sebe, vplivamo na okolje …«

Bralno izkušnjo smo trajno povezale z življenjsko izkušnjo, zato stopamo pogumno po tej poti, ki ji rečemo življenje.

 

In kot pravi pesem pesnice Štefan:

Le pogumno, le za mano,

kmalu bomo našli hrano,

ne le hrano, boljši svet,

kjer nam lažje bo živet’.

 

Tu je čuden red v veljavi,

ni več dober, ni več pravi,

ni pravičen, jasen, čist,

vse poganja le korist.

 

In zato po dolgi poti

gremo sončecu naproti.

Glejte, koliko nas je!

Prej ko slej nam že uspe.

 

 

 

Dostopnost