Skoči na glavno vsebino

Zemeljskemu prostoru, v katerem vežejo ljudi jezik, kultura, način življenja, skupna družbena volja, minulost in prihodnost, pravimo domovina. Beseda, ki blago zveni vsakemu zavednemu ušesu. Je stvarnost, zaradi katere vemo, kdo in kaj smo in kam spadamo. Svojo prihodnost moramo graditi na podlagi zgodovinskega spomina. Ceniti in razvijati moramo svojo narodno zgodovino in si jo vsaditi v naša mlada srca, saj smo narod z izjemno bogato dediščino.

V času, ko se prižgejo praznične luči, ko toplina objame naša srca in z veseljem pričakujemo novo leto, pa praznuje tudi naša domovina. In verjetno ni naključje, da je ravno v ta čas umeščeno rojstvo naše sodobne Slovenije, v kateri pravkar tudi mi puščamo svoj pečat. Prav v tem pravljičnem času, ko je dovoljeno sanjati, ker je v pravljicah vse mogoče in ker vedno zmaga dobro nad zlim, praznujemo Slovenci državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti. Prednovoletni čas pomeni novo upanje, nove želje in pričakovanja, Slovenci pa smo veseli ljudje, ki se znamo sprostiti in poveseliti. To veselje in prešernost sta nam bila položena že v zibel, kot pravi Ivan Cankar: »Veseli ljudje bodo živeli tod, pesem bo njih jezik in njih pesem bo vriskanje.« Naj bo naša domovina res vesela. Počastimo jo lahko tudi mi s svojim pozitivnim odnosom, kot smo jo danes vsi na OŠ Boštanj s prireditvijo, ki je povezala vse generacije naše šole in tako pokazala, kaj pomeni enotnost skupnosti.

Začnite razmišljati o domovini, začnite jo čutiti, naj vam njeno bistvo ni več očem nevidno. Zaživite jo tudi v teh prihajajočih prazničnih dneh. In srečno 2019!

Dostopnost