Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 17. 11. 2016, je v Osnovni šoli Boštanj potekal zaključek literarno-likovnega natečaja Na obisku pri Juriju Dalmatinu, ki ga je letos že devetič zapovrstjo razpisalo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar – Podružnica Posavje, Valvazorjeva knjižnica Krško in OŠ Jurija Dalmatina Krško v sodelovanju z OŠ Boštanj.

»Da smo Slovenci stali in obstali, so v največji meri zaslužni protestantski duhovniki, ki so nam dali prvo knjigo in postavili temelje slovenskemu knjižnemu jeziku,« je v uvodu vse zbrane nagovorila povezovalka kulturne prireditve Staša Zgonc, učenka OŠ Boštanj.

Učenci pevskega zbora so ob spremljavi citrarke Maruše Vidmar s pesmijo Veseli pastir spomnili na Gregorčiča, ki je neizmerno ljubil slovenski narod in slovensko besedo. Ob zaključku kulturnega programa pa so učenci v narodnih nošah zaplesali in zapeli ob zvokih harmonike, na katero je poskočno zaigral Fredi Blatnik.

O pomenu protestantov je spregovoril tudi mag. Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar. Gospa Alenka Černelič Krošelj je podala strokovno oceno za likovni del, gospa Polona Brenčič pa za literarni del natečaja. Obe sta bili mnenja, da so bili tudi letos izdelki izvirni, moderni, s čimer so učenci pokazali dobro poznavanje protestantizma in njegovega pomena za Slovence.

Razstavo je slovesno odprl sevniški župan Srečko Ocvirk.

Vsi učenci, ki so sodelovali na natečaju, so prejeli Dalmatinove značke, nekateri pa tudi Dalmatinova priznanja. Prav vse pa v decembru čaka nagradna ekskurzija v Ljubljano, katere se že sedaj veselimo.

Literarno-novinarski krožek OŠ Boštanj

Dostopnost