Skoči na glavno vsebino

Osnovna šola Boštanj je bila v tem šolskem letu vključena v projekt Evropski teden mobilnosti 2016. Naša naloga je bila, da opazujemo promet skozi oči šolarjev ter podamo svoje mnenje. V projekt so bili vključeni vsi učenci naše šole, saj so takoj ob začetku šolskega leta dobili nalogo, da opazujejo varne in nevarne točke na naših poteh v šolo. Učenci so nalogo opravili več kot odlično, saj so predstavnikom šolske skupnosti dali kar nekaj gradiva za delo. Naloga predstavnikov je bila, da iz prejetih informacij izluščijo tiste najbolj pomembne točke. Neža Simončič, Špela Borštnar, Tinkara Udovč, Lana Godec, Manca Simončič, Staša Zgonc in Nejc Krnc so gospodu županu Srečku Ocvirku, predstavnikom Sava projekta, ravnateljicama obeh šol in vsem ostalim prisotnim na okrogli mizi, ki je bila 22. 9. 2016 na OŠ Sevnica, predstavili pozitivne in negativne plati vsakodnevnega vključevanja v promet kot pešci, kolesarji in vozači.

Pohvalili so, da se v veliki meri urejajo pločniki, varni prehodi za pešce, kolesarske poti in pešpoti. V začetku šolskega leta na otroke opozarjajo mediji, policisti in prostovoljci. Kljub vsemu pa je kritično oko naših šolarjev zaznalo kar nekaj pomanjkljivosti: premalo ustreznih prehodov za pešce, manjkajo ogledala, prometni znaki za umirjanje prometa, neurejeno obcestno rastje, neurejena avtobusna postajališča, neustrezna varnostna oprema na šolskih avtobusih, gneča na parkirišču pred šolo, premalo varnih kolesarskih poti …
Vse to so tudi skrbno fotografirali ter skupaj z opažanji in s predlogi izboljšav predali gospodu županu Srečku Ocvirku.

Okrogli mizi je sledilo prijetno druženje na prireditvi, kjer so izvedli nagradno žrebanje. Prvo nagrado – kolo je prejela naša učenka 8. a Tinkara Udovč, za kar ji tudi mi iskreno čestitamo. Še nekaj nagrad je šlo v roke naših učencev, katerih so se vsi zelo razveselili. Prav vse pa je razveselil slovenski raper Trkaj, ki je na noge spravil vse, tiste najmlajše, kot tudi najstarejše.

Po prireditvi smo se vrnili peš nazaj proti naši šoli in tako tudi ostale udeležence v prometu opozorili, da je 22. september »dan brez avtomobila«.

Za odlično izpeljano nalogo se vsem skupaj lepo zahvaljujemo ter jim iskreno čestitamo.

Več o dogodku si lahko preberete tudi na spletni strani Občine Sevnica.

Mentorici šolske skupnosti:

Marija Bedek in Andreja Vrtovšek

Dostopnost